Prachtige 15e editie 2023 achter de rug.

Na twee jaar zonder Dwars over de Mandel, schoot de 15de editie met volle vaart uit de startblokken! Alle lopers, jong en oud, gaven opnieuw het beste van zichzelf tijdens de kidsrun, de 3,5 km en 10 km. Met z’n allen konden we genieten van een uitgelaten sfeer tijdens het hele event, dankzij de vele muziek- en dansgroepen langs het parcours, de DJ bij vertrek en aankomst en natuurlijk ook jullie enthousiasme.

Er namen maar liefst 2300 sportievelingen deel deze editie! Een grote opkomst en dus een mooi bedrag voor de vijf onderwijsprojecten in India die we met jullie loopgelden steunen.

Schrijf je in en warm je op om ook op 5 mei 2023 mee te lopen en er opnieuw een fantastische editie van te maken! Tot dan!

Op naar de vijftiende editie!

Dwars over de Mandel 2019 was opnieuw een groot succes met meer dan 3000 lopers. De zon was van de partij en zorgde voor lachende gezichtjes op de looppiste tijdens de Kidsrun. Samen met mascotte SUKA, liepen een vijftigtal kinderen een aantal rondjes. Daarna was het de beurt aan de enthousiaste lopers van de 3,5 kilometer. Jong en oud stonden te trappelen van ongeduld aan de start en vertrokken onder luid supporterende fans voor de unieke stratenloop in het hartje van Roeselare, dwars over de Mandel. De eerste loper Simon Van Bruane kwam aan na 11 minuten 35 seconden, op de hielen gevolgd door Aaron Couckuyt en Llyton Soenen. Sofie Gallein kwam als eerste vrouw over de finish gevolgd door Eveline Deblauwe en Hilde Hindryckx. Na deze vliegende start vertrokken de sportievelingen voor de 10 kilometer. Hier zette Thijs Vandermeersch een toptijd neer van 31 minuten 32 seconden. Zilver en brons waren respectievelijk voor Mathias Hoornaert en Maxim Kerremans. De eerste vrouw, Saskia Vens, kwam aan na 37 minuten 47 seconden, gevolgd door Charlotte Vanwalleghem en Tessa de Schipper.

Na deze geslaagde veertiende editie, was het alleen maar uitkijken naar onze jubileumeditie van 8 mei 2020! Covid heeft er ondertussen anders over beslist. Gelukkig staat Dwars over de Mandel er op 6 mei 2022 terug, met evenveel enthousiasme en warmte! Zorg dat je erbij bent!

13de editie brengt DODM geen ongeluk!

Mascotte Suka – onze Indische tijger – zette op de beats van de huis-dj het DODM-feestje rond 17.30 uur in gang.

Vanaf 18.30 uur namen een 200-tal kinderen deel aan de KidsRuns en die verlieten het Klein Seminarie een voor een met een medaille om de nek.

Voor de hoofdbrok vergezelde een stralend zonnetje de lopers voor 3,5 of 10 km doorheen het centrum van Roeselare. Beide stratenlopen verliepen vlekkeloos met opnieuw een recordaantal lopers! Bij de mannen (10 km) pakte Jonathan Goudeseune (FLAC Ieper) de overwinning voor Dries Depoortere & Henk Vandermeersch. Veerle Dejaeghere won bij de vrouwen voor Bianca Seroen & Saskia Vens.

De organisatie kan dankzij jullie loopprestaties opnieuw € 22149 richting de goede doelen van de Lievensmissie in India sturen.

Ook de regeneditie 2017 brengt sfeer.

op 12 mei 2017 werd de eerste regeneditie van Dwars over de Mandel gelopen. Toch hield dat de lopers allerminst weg van Dwars over de Mandel. De voorinschrijvingen werden afgesloten met 2422 inschrijvingen. Ook namen 33 groepen deel met 600 lopers. Scholen, verenigingen en bedrijven waren prominent aanwezig. Inschrijven met een groep werd ook gestimuleerd: alle groepsleden kregen een ticket voor een match van Knack Volley en een groep won ook nog een supergroepsprijs, sportschoenen voor alle groepsleden. Deze prijs werd gewonnen door de leidsters van de meisjeschiro van Oostnieuwkerke.

De organisatie luisterde de voorbije jaren ook naar de commentaren van de lopers en paste in samenwerking met de stad Roeselare het parcours aan. De doortocht door de Munt, een oversteek van het Stationsplein en een passage langs de Botermarkt werden gewaardeerd door de 2750 lopers. Dansgroep Induce, de stadsharmonie van Roeselare, Drumspirit, The New Dixie Stompers en een djembégetrommel brachten volop sfeer en ambiance. Zelfs het minder gunstige weer heeft een massale toeloop van supporters niet tegengehouden.

In de 3,5 km – op gang geschoten door oud-winnaars van Dwars over de Mandel Koen Naert en Stijn Fincioen – ging de zege bij de heren naar Fabrice Laga uit Zulte (11’14). Hij haalde het voor Thijs Dekiere en Dries Devloo, beiden lid van TriatlonTeam Roeselare. Bij de dames was de winst voor Lies Deruddere, voor de 12-jarige Adeline Temmerman en zesdejaarsleerlinge van het Klein Seminarie Floor Decuypere.

De 1.400 sportievelingen konden onder een opklarende hemel starten. Jannes Cottyn uit Oostnieuwke won in een tijd van 30’34 voor Andy Vanhaelewijn en Alexander Eggerick. Bij de dames ging de winst met gemak naar Veerle Dejaeghere. Zilver en brons gingen naar Hilde Hindryckx uit Roeselare en Jana Bekaert uit Waregem.

Aan de start van een nieuw decennium

Op vrijdag 22 april 2016 werd de 11e editie van Dwars over de Mandel gelopen. Na de jubileumeditie van 2015 is de organisatie, die in handen is van het Klein Seminarie heel blij opnieuw meer lopers te mogen verwelkomen op Dwars over de Mandel. Meer dan 2700 lopers schreven in voor een kidsrun, de 3.5 km of de 10 km en liepen door de straten van Roeselare.

Zo is Dwars over de Mandel een van de grootste recreatieve sportevenementen van de stad en een mooie start voor het regelmatigheidscriterium ‘Roeselare loopt’. Nog 7 stratenlopen maken deel uit van dit criterium.

Dit jaar mochten we ook rekenen op een aantal bedrijven en verenigingen die samen oefenden met Dwars over de Mandel als doel. 266 lopers liepen in groep: verenigingen, vrienden en vooral bedrijven. De slogan ‘Samen lopen. Samen genieten’ werkt voor meer en meer lopers!

Naast vele recreanten kan Dwars over de Mandel ook rekenen op een aantal uitstekende lopers. In deze editie zette Stijn Fincioen uit Aartrijke een uitstekende prestatie neer door te winnen in 29 minuten en 34 seconden. Dries Depoortere die de wedstrijd ook al in 2012 en 2014 won, eindigde dit jaar als tweede. Hiermee eindigde hij voor Sybren Baelde (31:06). Het wedstrijdrecord blijft dus bij Koen Naert die in 2009 over de eindstreep kwam in 29 minuten en 24 seconden. Bij de dames ging de winst ook naar Ine Couckhuyt in een tijd van 36 minuten en 09 seconden.

In 2016 zette de organisatie vooral in op interne vernieuwing: de organisatie werd uitgebreid, een nieuwe communicatiestijl (logo, banners, affiches,…) werd ontwikkeld in samenwerking met PLUG. Een nieuwe website werd bovendien opgezet. De organisatie is springlevend en kijkt uit naar een nieuw decennium. En boven alles blijft de wedstrijd er voor jong en oud, start-to-runner of geoefende kilometervreter.

Jubileumeditie breekt alle records: +2500 deelnemers!

Dwars over de Mandel is op 8 mei 2015 aan zijn 10e editie toe. Wat begon als een initiatief van drie zesdejaars is in een decennium uitgegroeid tot de grootste stratenloop van Roeselare. Dit jaar wil het Klein Seminarie alles uit de kast halen om van de jubileumeditie een waar loopfeest te maken. De organisatie zet echt in op muzikale animatie langs het parcours en op de terreinen van het Klein Seminarie, waar het vertrek en de aankomst zich bevinden.

De organisatie is in handen van het Klein Seminarie: directie, leerkrachten en leerlingen vormen een stuurgroep en meer dan 100 personeelsleden steken op die vrijdagavond de handen uit de mouwen om de organisatie vlot te laten verlopen! Als school vinden we het een uitdaging om jonge mensen aan het sporten te brengen en een plezier om de poorten wijd open te gooien naar onze stad. We zijn dan ook trots dat nu al meer dan 65% van de leerlingen zich vrijwillig inschreef voor Dwars over de Mandel en we verheugen ons al om vele honderden mensen uit de buurt in een recreatieve en sportieve geest te mogen ontvangen op 8 mei 2015.

Voor de jubileumeditie legt de organisatie drie accenten:

Animatie en solidaire sfeer

De 10de editie van ‘Dwars over de Mandel’ maakt van het lopen in de stad een feest. DodM heeft de reputatie een sfeervolle stadsloop te zijn, met veel publieke belangstelling langs de hele omloop. Voor de jubileumeditie zetten we volop in op muzikale animatie langs het parcours.

– Drumspirit: 30 muzikanten geven het beste van zichzelf op verschillende plaatsen langs het parcours.

– Dixielandmuziek fleurt de sfeer op de terreinen van het Klein Seminarie.

– Doedelzakspelers geven alle lopers een eresaluut.

– Jong DJ-geweld brengt sfeer op het Polenplein.

– De wedstrijd kan herbekeken worden op groot scherm bij de aankomst.

Dank je wel

Voor iedere deelnemer voorzien we een aandenken aan 10 edities Dwars over de Mandel. De eerste tweehonderd betaalde inschrijvers ontvangen bovendien een jubileumshirt. De lopers die aan alle edities deelnamen worden in de bloemetjes gezet.

Samen sporten

Dit jaar willen we ook groepen (minimaal 10 personen) aan het lopen zetten. Met je fantastische collega’s, een supertof vriendengroepje of een sportieve vereniging of kom je met je oud-klasgenoten meelopen wordt een succes met 300 inschrijvingen? Voor de wedstrijd kan een groep zich laten vereeuwigen door onze fotograaf. Bovendien worden er 2 maal 3 vouchers voor een slipcursus bij VTI Rijscholen verloot onder de groepen die inschrijven.

Roeselare loopt massaal Dwars over de Mandel!

Op vrijdag 9 mei 2014 werd de 9e editie van Dwars over de Mandel gelopen. De hemel klaarde letterlijk op voor deze stratenloop, georganiseerd door het Klein Seminarie. Gesteund door een stevige wind, een mooie avondzon en een schare supporters langs het parcours beleefden 1924 sportievelingen een loopfeest in het centrum van Roeselare.

Dwars over de Mandel heeft met deze 9e editie haar eigen deelnemersrecord ook zelf wat scherper gezet. Met zijn 1924 deelnemers is Dwars over de Mandel een van de grootste recreatieve sportevenementen van de stad. Ondanks het wat mindere weer in de week voor de wedstrijd en de dreigende onweerswolken op de dag zelf, verschenen nooit meer lopers in de 3 wedstrijden. Zoals elk jaar gaat de opbrengst volledig naar vijf onderwijsprojecten die het Klein Seminarie steunt in India. Bij de editie 2014 kon € 10.534, – overgemaakt worden aan de solidariteitsprojecten in de Lievensmissie.

Dit jaar mochten we ook rekenen op een aantal bedrijven en verenigingen die samen oefenden met Dwars over de Mandel als doel. Zo zette landskampioen volleybal Knack Roeselare een campagne op onder de slogan ‘Een fitte supporter’. Vanaf maart werkten supporters onder begeleiding van Ann Lobbestael intensief aan hun conditie. Deze actie kon dan ook rekenen op de waardering van het bestuur en de spelersploeg die in hun totaliteit de supporters kwamen begroeten en aanmoedigen. Hendrik Tuerlinckx, hoofdaanvaller van de landskampioen en Volleyballspeler van het Jaar mocht dan ook het startschot geven, zodat de massa de collegedreef kon uitspurten.

Naast vele recreanten kan Dwars over de Mandel ook rekenen op een aantal uitstekende lopers. In deze editie zette Dries Depoortere uit Zonnebeke een uitstekende prestatie neer door te winnen in 31 minuten en 01 seconden. Dries Depoortere won de wedstrijd ook al in 2012. Hiermee eindigde hij voor Frederik Colpaert (31:25) en Maxim Kerremans (31:54). Het wedstrijdrecord blijft dus bij Koen Naert die in 2009 over de eindstreep kwam in 29 minuten en 24 seconden. Bij de dames ging de winst ook naar de winnares van 2012, nl. Liesbeth Vandevelde in een tijd van 36 minuten en 37 seconden.

Dwars over de Mandel in handen van 3 leerlingen.

Sofie Claeys

“Projecten in elkaar steken is altijd al iets geweest waar ik plezier aan beleef. Ik hou van het trotse gevoel van voldoening nadat een project tot een goed, of zelfs een prachtig einde gebracht is. Wat ook typerend (en fantastisch) is aan projecten als DodM, is dat er meestal een groep gedreven mensen achter staat. In onze groep heeft iedereen hetzelfde doel; solidariteit en groepsgevoel ten top. Ons swingteam, zoals sommige leerkrachten ons al noemen, slaagt erin om ook minder sportieve mensen te motiveren om mee te lopen. Voor het goede doel uiteraard, want dat met DodM India gesteund wordt, is uiteraard het meest fantastische aan het hele evenement. Vorige zomer mocht ik mee naar India met de Lievensmissie van het Klein Seminarie en die reis is, hoe zou het ook anders, de allerbelangrijkste drijfveer voor mijn deelname aan de stuwgroep van DodM.”

Jasmien Huyghe

“Zelf ben ik niet meegegaan naar India, maar als ik de reisverhalen hoor, krijg ik er toch wel een beetje spijt van. Wel help ik al enkele jaren in de vestiaire van DodM. Toen ons de kans geboden werd om in de organisatie te stappen, heb ik dan ook niet lang moeten twijfelen. Ik heb het altijd al leuk gevonden om me te engageren voor dergelijke projecten en ik vind het fantastisch dat je dan ook zoveel appreciatie krijgt voor je inzet. We krijgen veel steun van de leden van de stuwgroep en ook van onze vrienden. Het is fijn om dan te zien dat je wat minder sportief aangelegde mensen toch kan overtuigen om mee te lopen en samen met de anderen helemaal toeleeft naar de dag zelf.”

Tine Heemeryck

Dwars over de Mandel is de loopwedstrijd waarmee onze school vijf projecten in India steunt met de Lievensmissie. Ik was één van de gelukkigen die mocht deelnemen aan een inleefreis naar India, waar we o.a. deze projecten bezochten. Het is schitterend om te zien dat onze steun weldegelijk een groot verschil maakt in hun leefwereld en de dankbaarheid is er oneindig groot. Dit was mijn grootste motivatie om in de organisatie van DodM te stappen. Ik wil me graag opnieuw inzetten om een India een handje te helpen. Het leuke aan DodM is dat het een succesvolle wedstrijd is, gekoppeld aan een goed doel. Niet alleen de Lievensmissie was een beweegreden, maar ook het feit dat ik graag iets help organiseren. Het is altijd leuk om iets in elkaar te puzzelen en te zien welk mooi resultaat het geeft. DodM is dan ook geen klein project, in tegendeel. DodM is een loopwedstrijd die veel verschillende doelgroepen aanspreekt. Dit zijn niet alleen de lopers, maar ook onze school en andere scholen en iedereen met een hart voor India. Met de deelname aan de organisatie van het evenement kunnen we nu ook zelf ons steentje bijdragen om misschien wel een nieuw record te vestigen en een mooi bedrag voor India te verzamelen.

Dwars over de Mandel en Roeselare loopt

Dwars over de Mandel is de eerste wedstrijd van Roeselare loopt. De Sportdienst van de stad wil de loopsport promoten door de bestaande loopwedstrijden te Roeselare bundelen tot 1 Roeselaars loopcriterium. Hiervoor werd een overleg gepleegd met de verschillende organisatoren die allen meteen heel enthousiast hun deelname bevestigden.

Elke loper die aan minstens 3 van de 5 wedstrijden deelneemt, wordt uitgenodigd op de prijsuitreiking waar hij/zij een aandenken in ontvangst mag nemen.

Voor de lopers die deelnemen aan de lange afstanden van de respectievelijke wedstrijden wordt een apart criterium-klassement opgemaakt in 2 categorieën (Dames / Heren) waarbij een prijs wordt toegekend aan de eerste 3 en een trofee kampioen van Roeselare aan de winnaars uit Roeselare.

Deelnemende organisaties 2012

4 mei: Dwars over de Mandel

17 mei: Krottegem Corrida

30 mei: Dwars door de Zilten

21 juli: 21-juli Stratenloop

25 november: Westlaanrun

Dwars over de Mandel heeft met deze editie de kaap van de 1800 deelnemers gerond, wat Dwars over de Mandel tot een van de grootste recreatieve sportevenementen van de stad maakt. Ondanks het wat mindere weer in de weken voor de wedstrijd en de dreigende onweerwolken op de dag zelf, verschenen nooit meer lopers in de 3 wedstrijden.

Loslopend wild in de straten van Roeselare

Vrijdagavond 6 mei 2011. De straten van de stad kleuren fluogeel, knalrood, hipblauw en vooral college-wit-en-groen van de vele enthousiaste lopers. Roeselare heeft de loopmicrobe duidelijk helemaal te pakken.

Onder een stralende avondzon lopen 1341 deelnemers in dikke drommen het college uit, dwars over de Mandel en door de straten van Roeselare. Zo breekt deze zevende editie van Dwars over de Mandel alle records. Nooit liepen meer deelnemers de kidsrun, de 3,5 km of de ultieme 10km. Nooit kwamen meer leerlingen (meer dan 40%) van het Klein Seminarie aan de start. Nooit was de opbrengst van de wedstrijd groter. 9000 euro kan de wedstrijdorganisatie dit jaar aan vijf onderwijsprojecten in de Lievensmissie in India (Ranchi) schenken. Kardinaal Toppo uit Ranchi kwam naar het college, sprak zijn dank uit, probeerde het startschot af te vuren en moedigde de talrijke deelnemers aan.

Elk jaar kunnen de organisatoren van Dwars over de Mandel rekenen op de medewerking van een aantal zesdejaars. Dit jaar waren Arne Verstichele, Lieke Vercruysse en Mattheus Vanhoutte uit 6WWib2 de drijvende krachten.

Voor de eerste keer 1000 lopers!

Lopers vertellen ons dat Dwars over de Mandel een echt leuke en sfeervolle wedstrijd is. Dit aspect willen we in 2010 nog meer in de verf zetten.

Zo zullen we de lopers onderweg mentaal ondersteunen met muzikaal geroffel, zullen muziekbands de aankomst opvrolijken en creëren een onderhoudende après-crossgebeuren in de PCLT-hallen op de collegeterreinen. Aan de start-en aankomstplek wordt het een aangenaam event, ook voor supporters!

De start wordt gegeven door Frederik Deburghgraeve die daarenboven ook zal meelopen. Deze editie kan niet meer stuk: we ronden dan ook de kaap van de 1000 deelnemers !

Naast vele recreanten kan Dwars over de Mandel ook rekenen op een aantal uitstekende lopers. In deze jubileumeditie zette Koen Naert een nieuw wedstrijdrecord op de 10 km neer. Hij verpulverde het record van Mario Decroix uit 2006 met liefst 2 minuten en kwam over de eindstreep in 29 minuten en 24 seconden.

Nu met elektronische tijdsregistratie

Dwars over de Mandel pakt dit jaar uit met een nieuw tijdsregistratiesysteem. Het systeem wordt ontwikkeld in samenwerking met de Hogeschool West-Vlaanderen, dep. PIH Kortrijk en maakt gebruik van de meest recente registratietechnologieën. Het systeem heet: Timerun Automation System (afgekort TRAS). De webstek vindt u op: www.timerun-automation.be

Vier derdejaarsstudenten industriële wetenschappen, afdeling elektromechanica (afstudeerrichting automatisering), zullen dit project realiseren als bachelorproef. Een van de studenten is Jef Van Valckenborgh die vier jaar geleden startte met Dwars over de Mandel.

De bachelorproef is een project om het academisch bachelordiploma te behalen. Het project wordt begeleid door drie docenten automatisering. Het project omvat een tijdsregistratiesysteem voor loopwedstrijden. Het maakt gebruik van rfid-technologie (radio frequency identification). Aan de hand van een chip geknoopt aan de schoenveter wordt de tijd van de loper automatisch opgemeten en gekoppeld aan zijn inschrijvingsgegevens.

Het te ontwikkelen tijdsregistratiesysteem houdt het volgende in:

• De gegevens van de lopers automatisch opslaan in een database.

• Het automatisch opmeten van de eindtijd en eventueel één of meerdere tussentijden.

• Het in real-time opmaken van een wedstrijduitslag.

• Het berekenen van extra parameters.

Het systeem zal initieel getest worden op de stratenloop ‘Dwars over de Mandel 09’.

Het systeem moet een alternatieve oplossing bieden voor de bestaande automatische tijdsregistratie systemen die momenteel te duur zijn voor kleinere organisaties. De bestaande systemen zijn enkel toegankelijk voor wedstrijden met een enorm budget, niet voor wedstrijden de hun inschrijvingsgeld voor de loper laag willen houden en daarnaast ook nog een goed doel willen steunen, zoals Dwars over de Mandel.

Dwars over de Mandel trekt dwars door het centrum.

De editie 2008 van Dwars over de Mandel loopt over een nieuw parcours doorheen het centrum van de stad. Na wat moeilijkheden tijdens de tweede editie waarbij het openbaar vervoer hinder ondervond aan de Koning Albert I- laan wordt in samenspraak met het stadsbestuur gekozen voor een parcours dwars door het centrum van de stad. Op dit gewijzigd parcours – dwars door het Roeselaarse stadscentrum – wordt het een wedstrijd die voor iedereen aangenaam is om lopen, zowel voor kinderen, jongeren en debutanten als voor ervaren competitielopers.

De wedstrijd is daarenboven de eerste wedstrijd voor het Mandel-Leie-Schelde-criterium.

Dwars over de Mandel gaat verder!

Na het feestgedruis van de viering van 200 jaar Klein Seminarie besluit de school de organisatie van Dwars over de Mandel verder te zetten. Een stuurgroep wordt opgericht en er wordt besloten ook elk jaar een aantal zesdejaars de kans te geven om mee te helpen in de organisatie van de stratenloop. Ook de drie stichters, die nu oud-leerlingen zijn, blijven de organisatie van heel nabij opvolgen. Samen met een wijnactie vormt Dwars over de Mandel de structurele financiële ondersteuning waarbij vijf onderwijsprojecten in de Lievensmissie in India ondersteund worden. De school neemt alvast het engagement om dit tien jaar te doen. Deelnemen aan Dwars over de Mandel is echt lopen voor India!

Drie laatstejaars starten met Dwars over de Mandel.

Drie leerlingen van de retorica 2005-2006, Jef Van Valckenborgh, Thomas Verhaeghe en Simon Scharlaken, namen het spontane initiatief om een loopcriterium te organiseren in solidariteit met de Lievensmissie in India. In het aanbod rond 200 jaar Klein Seminarie misten zij een sportief evenement. Dankzij hun inspanningen en die van een brede schare medewerkers kon in april 2006 reeds het bedrag van € 4.021,00 aan solidariteitsprojecten in de Lievensmissie geschonken worden.